fredag 21 januari 2011

Vad är kreativitet?

Ordet kreatevititet är något som missbrukas har jag fått lära mig via läsning om ämnet och diskussioner i skolan. Jag själv brukar använda ordet kreativ lite hit och dit om folk som pysslar eller skapar i största allmänhet. Men egentligen är kreativ ett snävare begrepp som inte nödvändigtvis kan användas som benäning på skapande personer. Di lärde på området verkar dividera om vilka egenskaper som en person måste inneha för att kunna benämnas som kreativ. Nån hävdar att endast ett fåtal mycket särkilljda människor är "äkta kreativa" medans andra hävdar att alla kan vara kreativa.. Hur som helst verkar kreativitet hänga ihop med nytänkande...en förmåga att koppla samman skiljda fenomen till nya sammanhang. att hitta nya vägar att lösa ett problem osv. Vi disskuterade lite i klassen om man kunde definiera olika handlingar som kreativa eller ickekreativa. nån kom med förslaget att många handlingar kan variera mellan att vara kreativa eller kreativa beroende på vem och varför de utförs. Att lägga en pärlplatta kan både vara ett monotont okreativt slentriangöra eller en fantastisk ny lösning på ett problem eller en otrolig ny uppfinning  Jag tycker att det låter som ett rimligt resonemang.

Att slåss med tillhygge: Urexemplet på kreativt. Att kunna sätta ihop två innan skiljda företeelser till ett nytt sammanhang och göra nåt storslaget av det. 

Att slåss med tillhygge: Inte nödvändigtvis kreativt. En konflikt ska lösas, att ta till ett redskap för den sortens problem är nu förtiden en gammal beprövad metod som mannen på bild eventuellt använt sig av fler än en gång. Här skulle en kreativ lösning se annorlunda ut

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar